AZH concept

KONCEPT AZH

AZH - je autoreflexné zapojenie hlbokého stabilizačného systému.Túto rehabilitačnú metodiku, ktorú vypracovala sksúená fyzioterapeutka pani Ľubica Košinová. Využila pritom svoje dlhoročné skúsenosti, vychádzajúce zo znalostí o prenatálnom a postnatálnom vývoji pohybu človeka, ktoré ponúkajú možnosť efektívnej liečby pacientov, výrazne stimulujú a aktivujú funkcie centrálneho nervového systému, znižujú spasticitu, zlepšujú vnímanie, komunikáciu pacienta a jeho aktívny pohyb.

Ako to funguje? Pacient vedený fyzioterapeutom zaujme určitú terapeutickú polohu pri uvedomelej izometrickej aktivácii kostrového svalstva počas určitého času. Táto poloha a jej aktivácia vysiela podnety do mozgu a tým aktivuje prirodzené a vrodené schopnosti pacienta. Pacient „zapne“ príslušný motorický vzorec z daného obdobia a pri jeho opakovaní je predpoklad aktivácie porušeného motorického stereotypu. Pacient je schopný vyvolanú aktivitu zaradiť do svojho spontánneho pohybu. Sám po terapii „objaví“ a použije určitú funkciu, bez toho, aby sa ju musel učiť. Dochádza k celkovej zmene v držaní tela, k zmene v presune ťažiska, k zlepšeniu vzpriamovania, riadenia rovnováhy a koordinácie pohybu.

Pre koho je metodika určená? Pohybové procesy sú vybaviteľné u každého jedinca nezávisle od jeho veku. Výhodou konceptu je automatické autoreflexné zapojenie svalstva, vrátane hlbokých stabilizátorov. Dôležitá je aktívna spolupráca pacienta pri nastavení a aktivácii polohy. Po odbornom zaškolení pokračuje pacient v terapii aj v domácich podmienkach, bez pomoci terapeuta.

Ktoré diagnózy sú najvhodnejšie? Choroby a úrazy chrbtice, lézie miechy (paraplégia, kvadruparéza), náhrady kĺbov endoprotézami, operácie skoliózy, stavy po cievnej mozgovej príhode a mnohé ďalšie...

Na záver dodajme, že naše doterajšie skúsenosti so širokým spektrom diagnóz sú naozaj povzbudzujúce, pribúdajú ďalší pacienti, ktorí sa k nám kvôli AZH vracajú. Koncept bol oficiálne uznaný odbornou verejnosťou lekárov aj fyzioterapeutov, v súčasnosti prebiehajú školenia ďalších fyzioterapeutov, aby z uvedenej metodiky mohlo mať prospech čo najviac pacientov.