16.2.2024 - Príbeh Paťky a jej cesty k prvým krokom v Centre Liberta

Príbeh Paťky a jej cesty k prvým krokom v Centre Liberta.

Paťka prišla na svet oveľa skôr, ako mamka Zuzka s manželom očakávali – už v 28. týždni tehotenstva, s váhou len 995g a dĺžkou 36 cm. Mamka Zuzka s láskou spomína, ako personál nemocnice prezýval Paťku  „Palculienka“  kvôli jej krehkosti. 

V decembri 2022, keď mala Paťka dva a pol roka, prvýkrát navštívila Centrum Liberta v Košiciach. V tom čase dokázala sedieť vo večkovom sede, pohybovala sa po štyroch a po kolenách, ktoré mala často červené a ubolené, snažila sa postaviť a udržať rovnováhu. „Počas prvého týždňa som v čakárni neustále počúvala Paťkin plač a krik, ale zároveň aj povzbudzujúce slová fyzioterapeutiek Janky a Klaudie, ktoré ju podporovali v cvičení a v snahe zvládnuť to,“ spomína mamka Zuzka.

Odvtedy Paťka každý mesiac absolvuje v Centre Liberta pravidelné pobyty s rehabilitačným programom trvajúcim 1,5 hodiny denne. Jej úsmev a radosť nás všetkých veľmi tešia. Vďaka snahe  a odhodlaniu Paťky, ako aj vďaka skvelej práci našich fyzioterapeutiek, sme boli v lete 2023 svedkami jej prvých krokov. „Neviete si predstaviť, aký to bol pocit. S manželom sme doma zatajili dych, aby Paťka nespadla, ale ona šla sama, pevne a s istotou,“ s úsmevom sa vracia späť k nezabudnuteľnej  chvíli mamka Zuzka.

„S Paťkou, z ktorej sa po roku intenzívnej rehabilitácie stalo samostatne chodiace dievčatko, pracujeme aktuálne ešte na zlepšení stability, rovnováhy, trénujeme hlboký stabilizačný systém, učíme sa zdolávať prekážky a vôľovo pri nich zastaviť. Pracujeme na zúžení bázy pri chôdzi a taktiež trénujeme samoobslužné činnosti, ako obliekanie, obúvanie či jemnú motoriku,“ hovorí detská fyzioterapeutka Janka.

Pre Paťku a jej mamku sa Liberta stala doslova druhým domovom. Komunita mamičiek, ktorá sa tu stretáva každý týždeň, je úžasná a mnohé z nich si tu našli priateľstvá na celý život. „Všetci zamestnanci Liberty sú úžasní, plní empatie a dokážu nielen tvoriť zázraky, ale sú tu pre nás aj v ťažkých chvíľach. Preto dúfam, že Liberta bude naďalej pomáhať nielen nám, ale každému dieťaťu, ktoré sem príde, a každej mamičke prajem, aby odchádzala z Liberty s úsmevom a pocitom, že urobila pre svoje dieťa to najlepšie. Ďakujem, Liberta, že moja dcérka chodí,“ pridáva poďakovanie mamka Zuzka.

Venujte nám 2% z dane, aby sme mohli aj naďalej pomáhať deťom ako je Paťka.

16.2.2024 - Príbeh Paťky a jej cesty k prvým krokom v Centre Liberta

Zoznam noviniek