22.3.2024 - Príbeh Miška, ktorý vďaka intenzívnym rehabilitáciám v Centre Liberta opäť chodí po vážnej chorobe

Miško, veselý školák s úsmevom od ucha k uchu, navštevuje Centrum Liberta už ôsmy rok. Školskú tašku tu vymieňa za fitloptu, overbal, modelovaciu hmotu, kocky či skladačky. Tento rok sa teší na intenzívne týždenné rehabilitácie, ktoré absolvuje každý mesiac.

Chromozómový test  odhalil, že Miško má  Downov syndróm. Zvýšená genetická dávka 21.chromómu ovplyvnila aj vývoj ďalších dôležitých systémov v jeho tele.  Odmalička s mamkou Dankou doma usilovne cvičili Vojtovu metódu a Bobathov koncept, navštevovali rehabilitačné plávanie a hipoterapiu.

Keď mal Miško len štyri roky, postihol ho vážny zápal pľúc a niekoľko týždňov strávil v umelom spánku na jednotke intenzívnej starostlivosti. Následné zdravotné komplikácie viedli k poinfekčnej paréze dolných končatín, ktorá spôsobila ochrnutie od pása nadol a Miško prestal chodiť. V týchto náročných chvíľach našla mamka Danka oporu a pochopenie v našej komunite Centra Liberta. S odhodlaním a láskou začali s Miškom odznova rehabilitovať a učiť ho znova chodiť.

V Centre Liberta je Miškov súčasný rehabilitačný program rozdelený na dve časti. Prvá časť sa zameriava na intenzívne rehabilitačné cvičenia, pod vedením skúsených fyzioterapeutov, ktorí pracujú na stabilizácii a posilnení Miškových dolných končatín. Druhá časť, vedená certifikovaným fyzioterapeutom Vladom, sa sústreďuje na rozvoj senzorickej integrácie.

Mamka Danka s úprimnosťou hovorí: „Rehabilitácie a rôzne terapie sú pre Miška veľmi nápomocné a stanú sa nevyhnutnou súčasťou jeho života aj v budúcnosti.“

Miškov úsmev a pozitívna energia sú inšpiráciou pre všetkých naokolo. Jeho príbeh je dôkazom, že s láskou, odhodlaním a správnou podporou rodiny je možné prekonať aj tie najväčšie prekážky a výzvy.

22.3.2024 - Príbeh Miška, ktorý vďaka intenzívnym rehabilitáciám v Centre Liberta opäť chodí po vážnej chorobe

Zoznam noviniek