4.4.2024 - S pomocou Centra Liberta robí Janka opäť svoje prvé kroky

Janka sa narodila ako ukážkové dieťa po bezproblémovom tehotenstve svojej mamky. Keď mala deväť mesiacov, prekonala chrípku s vysokými horúčkami, ktoré vyústili až do epileptických kŕčov. Po tejto epizóde ostala malá Janka apatická, nereagovala na podnety, takmer stále spala a jej telo ostalo paralizované. Následné vyšetrenia odhalili autoimunitný zápal mozgu. Vďaka nasadeniu liečby imunoglobulínmi sa Jankino zdravie zlepšilo. Znovu začala hýbať rukami a nohami, napredovala psychomotorika, sama začala jesť aj chodiť.

Žiaľ,  tieto vírusové epizódy s vysokými teplotami sa odvtedy zopakovali už trikrát. Počas tretieho ataku, keď mala Janka len štyri roky, jej však nezabrala nasadená liečba. Kým podstúpila plazmaferézu, zápalový proces a opuch mozgu spôsobili ťažké následky. Janka prestala rozprávať, hýbať sa a ostala pripútaná na lôžko. Jankina mamka je realistka a namiesto otázok „prečo“ sa snaží pre svoju dcérku urobiť všetko, čo je v jej silách. Pred piatimi rokmi začala Janka rehabilitovať v Centre Liberta.

Fyzioterapeutka Centra Liberta Janka vysvetľuje: „Hlavným cieľom v Jankinej rehabilitácie je zvýšiť psychomotorické tempo, posilniť celý svalový korzet, hlboký stabilizačný systém a naučiť sa správne prenášať váhu tela, aby Janka dokázala robiť kvalitné kroky. Korigujeme hrudnú hyperkyfózu a snažíme sa symetricky posilňovať svaly chrbta, ako prevenciu vzniku skoliózy.“

Janka je veľmi trpezlivé a statočné dievčatko, ktoré svoj zdravotný stav znáša obdivuhodne. Vďaka individuálnemu plánu navštevuje aj základnú školu. Okrem rodičov a dvoch sestričiek má Janka veľkú podporu aj v pravoslávnej komunite farnosti, kde jej otec Miroslav pôsobí ako kňaz. Ich hlboká viera im pomáha prekonávať aj tie najťažšie chvíle.

Napriek všetkým prekážkam Jankina rodina neúnavne bojuje a verí v jej lepšiu budúcnosť. Ich láska, vytrvalosť a nádej sú inšpiráciou pre nás ostatných. My v Centre Liberta prajeme Janke veľa síl na jej ceste a veríme, že s podporou svojich blízkych a dôslednou rehabilitáciou dosiahne ďalšie úspechy.

4.4.2024 - S pomocou Centra Liberta robí Janka opäť svoje prvé kroky

Zoznam noviniek