25.4.2024 - Filipko prekonáva zdravotné prekážky vďaka intenzívnym rehabilitáciám v Centre Liberta

FILIPKO PREKONÁVA ZDRAVOTNÉ PREKÁŽKY VĎAKA INTENZÍVNYM REHABILITÁCIÁM V CENTRE LIBERTA

Filipko je päť a pol ročný chlapček, ktorý má rád autíčka, plávanie, hudbu a výlety do prírody. Tento malý bojovník patrí k deťom, ktoré sa narodili predčasne, už v 32. týždni.  Lekári však okamžite konali a urobili všetko pre to, aby mu pomohli. V inkubátore strávil dva dlhé mesiace. Keď sa konečne dostal domov, zdalo sa, že je všetko v najlepšom poriadku. Žiaľ opak bol pravdou. Mamka Veronika  si v šiestom mesiaci všimla, že sa s Filipkom  niečo deje. Nesprával sa ako iné deti v jeho veku – nepretáčal sa, nedvíhal hlavičku. Rodičia preto vyhľadali odbornú pomoc. Filipkovi diagnostikovali spastickú tetraparetickú detskú mozgovú obrnu. Okrem toho bol Filipkovi diagnostikovaný aj štvorkomorový hydrocefalus. Podstúpil už dve náročného operácie.  Napriek tomu, že by Filipko určite chcel svojim rodičom toho toľko povedať, jeho reč je oneskorená a zvládne zatiaľ len pár slov. Pridružila sa aj plagiocefália, ktorá spôsobuje nepravidelný tvar lepky. Filipko sa napriek všetkým tým diagnózam nevzdáva a už od svojich siedmych mesiacov chodí na rehabilitácie. Viac ako tri roky pravidelne navštevuje naše Centrum Liberta, kde podstupuje intenzívne rehabilitačné pobyty.

Fyzioterapeut Erik vysvetľuje: „Cvičeniami sa u Filipka cielene upriamujeme na uvoľnenie skrátených svalov horných a dolných končatín, zvýšenie svalovej sily dolných končatín, zlepšenie svalovej kondície a stability stoji i pri chôdzi. Taktiež sa zameriavame na zlepšenie úchopovej schopnosti ruky, aby Filipko lepšie zvládal vykonávať samoobslužné činnosti v bežnom živote.

Mamka Veronika potvrdzuje, že „rehabilitácie Filipkovi veľmi pomáhajú a posúvajú ho vpred. Bez terapií a cvičení by sa jeho napredovanie zastavilo.“

Práve teraz môžete Filipkovi pomôcť aj vy darovaním svojich spálených kalórií. Je to jednoduché: 

1. Nainštalujte si do mobilného telefónu charitatívnu aplikáciu APPka od APPA

2. Vyberte  športovú aktivitu, ktorá vás baví. Či je to chôdza, beh, bicyklovanie alebo cvičenie vo fitku, futbal, hádzaná ... atď.

3.Kalórie, ktoré v aplikácií získate pohybom, darujte Filipkovi. Spálené kalórie sa v aplikácií premieňajú na finančnú pomoc na ďalšie rehabilitácie pre Filipka Hudeca v našom Centre Liberta.

25.4.2024 - Filipko prekonáva zdravotné prekážky vďaka intenzívnym rehabilitáciám v Centre Liberta

Zoznam noviniek