6.5.2024 - Paťkova cesta za samostatnosťou vďaka neúnavnej podpore jeho rodičov a rehabilitáciám v Centre Liberta

Paťko je úžasný deväťročný chlapček s veľkým odhodlaním a úsmevom na tvári.  Napriek problémom s placentou a hospitalizáciou mamky Adriany počas tehotenstva , sa Paťko narodil v termíne a pôrod prebehol spontánne.  Domov bol prepustený ako zdravé dieťa. Prvé náznaky si rodičia všimli, keď mal Paťko päť mesiacov. Zaostával za svojimi rovesníkmi v motorickom vývoji,  nepretáčal sa, nedával sa na všetky štyri. Ako sedem mesačný začal  cvičiť Vojtovu metódu. Po mesiaci cvičenia primárka na rehabilitačnej kontrole vyslovila podozrenie, že by mohlo ísť o vážne postihnutie nôh.

Rodičia neváhali  a začali okrem cvičenia s Paťkom plávať a navštevovať hipoterapiu. Postupne sa ako desaťmesačný začal plaziť, ale nevedel samostatne sedieť, neštvornožkoval.  Keď mal rok, lekári mu diagnostikovali detskú mozgovú obrnu, spastickú kvadruparézu. Od 1,5 roka začal Paťko cvičiť Bobath koncept. Ako dvojročný začal štvornožkovať, dvíhať sa v postieľke a postavil sa, ale mal už veľmi posťahované a stuhnuté svalstvo . Preto v troch rokoch podstúpil prvú Ulzibat operáciu, ktorá slúži na uvoľnenie svalov  a v piatich rokoch druhú.

Paťko s rodičmi navštevuje Centrum Liberta už šesť rokov. Dnes vďaka intenzívnym rehabilitáciám chodí pomocou vychádzkových palíc, a ak sa má o čo oprieť, dokáže prejsť samostatne 10 až 15 metrov. Fyzioterapeutka Majka vysvetľuje: „Počas rehabilitačného procesu sa zameriavame na zlepšenie prenosu váhy, stability v nákroku a stoji, stereotypu chôdze, uvoľnenie skrátených svalov na dolných končatinách a posilnenie chrbtových svalov.“

Paťko je veselý tretiak na základnej škole a zo všetkých predmetov ho najviac baví telesná výchova. Rád hrá so spolužiakmi futbal a užíva si každú chvíľu strávenú s kamarátmi. Jeho rodičia si uvedomujú, že rehabilitácie sú pre Paťka dôležité pre ďalšie napredovanie, preto pokračujú každý mesiac v týždenných rehabilitačných pobytoch v našom Centre Liberta. Venujú sa mu i doma, navštevujú hipoterapiu, lezeckú stenu či plávanie.  Ich láska, podpora a odhodlanie sú pre Paťka tým najcennejším darom a hnacím motorom do života.

Na intenzívny rehabilitačný pobyt v CENTRE LIBERTA sa môžete objednať:
☎️telefonicky: 0911 940 959
????e-mailom: info@centrumliberta.sk

6.5.2024 - Paťkova cesta za samostatnosťou vďaka neúnavnej podpore jeho rodičov a rehabilitáciám v Centre Liberta

Zoznam noviniek