18.3.2024 - Láska, trpezlivosť a intenzívna rehabilitácia: Kľúč k napredovaniu malej bojovníčky Vanesky v Centre Liberta

LÁSKA, TRPEZLIVOSŤ A INTENZÍVNA REHABILITÁCIA: Kľúč k napredovaniu malej bojovníčky Vanesky v Centre Liberta

Vaneska je statočné, šikovné, zvedavé a usmievavé dievčatko, ktoré každým dňom prináša veľkú radosť svojim najbližším. Onedlho oslávi svoje štvrté narodeniny.  Príbeh Vanesky sa začal trochu netradične a nečakane. Narodila sa predčasne už v 27. týždni tehotenstva a  prvé dva mesiace svojho života strávila sama na JIS-ke. Kvôli vtedajšej pandemickej situácii mali je rodičia len obmedzený prístup ku svojej malej bojovníčke. Najčastejšie ju videli len na fotografiách, ktoré im posielali lekári. Keď sa Vaneska konečne dostala domov z nemocnice, spočiatku sa zdalo, že je úplne zdravá. Avšak okolo siedmeho mesiaca života si jej rodičia začali všímať, že Vaneska zaostáva za svojimi rovesníkmi. Nebola taká obratná a aj jej psychomotorický vývin bol pomalší. Nasledovala séria vyšetrení, až kým lekári neurčili diagnózu – detská mozgová obrna – centrálna tonusová porucha, spastická kvadruparéza, kedy sú postihnuté všetky končatiny. Na odporúčanie špecialistov začali rodičia s Vaneskou okamžite cvičiť Vojtovu metódu a neskôr neskôr Bobathov koncept, ktorý cvičia doma dodnes. Pravidelne s ňou chodia aj plávať a absolvovali tiež hipoterapiu.  

Do Centra Liberta prišla Vaneska s mamkou Jankou prvýkrát v máji minulého roka. Hoci Vaneska zatiaľ nedokáže samostatne sedieť, ani chodiť, pravidelné intenzívne rehabilitačné pobyty v našom centre podporujú jej potenciál napredovať. „Vaneska sa na každé cvičenie teší, je tu veľmi šťastná,“ hovorí mamka Janka.

„S Vaneskou, mladou dámou, sa stretávame na cvičeniach už takmer rok každý druhý týždeň. Hlavným cieľom je budovanie čo najväčšej možnej samostatnosti. Pracujeme na integrácii primitívnych reflexov, učíme sa využívať horné a dolné končatiny na oporu aj pohyb a posilňujeme celý svalový korzet. Trénujeme chôdzu s chodítkom a najnovším naším úspechom je samostatný presun na vozíku, čím sa Vaneske otvára nový priestor, v ktorom sa môže samostatne pohybovať a objavovať nové veci, čo ju bude posúvať dopredu,“ približuje Vaneskinu intenzívnu rehabilitáciu fyzioterapeutka Janka.

Malá Vaneska ešte len začína objavovať svet okolo seba, no už teraz je jasné, že je to veľká bojovníčka. V Centre Liberta sme hrdí na to, že sme sa stali súčasťou Vaneskinho príbehu. S radosťou ju sprevádzame na jej ceste k samostatnosti a robíme všetko pre to, aby sme ju povzbudzovali a motivovali napredovať. Tešíme sa na každý jej ďalší pokrok, nech je akokoľvek malý.

Pred Vaneskou je ešte dlhá a náročná cesta, ale jej milujúci rodičia sa nevzdávajú. Sú pripravení jej byť pevnou oporou, s láskou a trpezlivosťou veria, že raz príde deň, keď ich dievčatko urobí svoje prvé krôčky a posadí sa sama bez pomoci.

18.3.2024 - Láska, trpezlivosť a intenzívna rehabilitácia: Kľúč k napredovaniu malej bojovníčky Vanesky v Centre Liberta

Zoznam noviniek