26.2.2024 - Od ležiaceho bábätka k šikovnej školáčke (s barličkami)

Natálka je nezbedné, živé, ukecané a  večne usmievavé sedemročné dievčatko, ktoré si každého okamžite získa. Jej náhradnou mamkou je pani Denisa, ktorá jej poskytla láskyplný domov a stala sa pre ňu oporou. Natálka sa narodila s vážnym zdravotným postihnutím -  rážštepom chrbtice a poškodenou miechou. K tomuto ťažkému stavu sa pridružili aj ďalšie ochorenia a zdravotné komplikácie. Prvý rok a pol života strávila Natálka len ako ležiace bábätko, kým si ju pani Denisa nevzala do svojej opatery a neposkytla jej domov plný lásky. Spolu vytvorili milujúcu rodinu a sú tu jedna pre druhú.  Natálka ju s láskou oslovuje „maminka“.

Pani Denisa začala s Natálkou každý deň svedomito cvičiť Vojtovu metódu a Bobath koncept. Ich ďalšia cesta za rehabilitáciou ich prvýkrát zaviedla do Centra Liberta, keď mala Natálka dva roky. „Vďaka pravidelným intenzívnym rehabilitáciám si  Natálka ako štvorročná už  veselo vykračovala s barličkami do škôlky.  Dnes aj napriek svojim barličkám, behá a hrá dokonca aj futbal,“ s hrdosťou spomína mamka Denisa.

Starostlivosť o Natálku je náročná, pretože vyžaduje celodennú opateru. Pre mamku Denisu je však Natálka vždy na prvom mieste.  Je plienkovaná a 6-krát denne cievkovaná. Od členkov dole si nôžky vôbec necíti, nedokáže sama stáť. Aj keď Natálka potrebuje pomoc s každodennými úkonmi, dnes je z nej šikovná školáčka, ktorá číta, píše, počíta a dokonca hrá na klavíri. Mamka Denisa ju vníma ako zdravé dieťa, ktoré má len „boľavé nožičky“ a s takýmto pozitívnym prístupom a láskou k nej aj pristupuje.

Rehabilitácia je a vždy bude  neoddeliteľnou súčasťou Natálkinho  života. V Centre Liberta našla nielen odbornú pomoc, ale aj podporu a povzbudenie od fyzioterapeutiek Evky, Klaudii  a Janky. „Natálka absolvuje v Centre Liberta intenzívny 2,5 hodinový rehabilitačný program. Pri rehabilitačných cvičeniach s Natálkou sme sa okrem iného zamerali aj na posilnenie svalov v oblasti panvy, dolných končatín a trupu.  Dôraz kladieme na zlepšenie jej fyzickej kondície, čo je pre Natálkinu samostatnosť kľúčové,“ hovorí fyzioterapeutka Klaudia.

Natálkin príbeh je príbehom nekonečnej odvahy, bezhraničnej lásky a nezlomnej vôle prekonávať každodenné prekážky. My  v Centre Liberta sme  hrdí, že môžeme byť súčasťou jej cesty a podporovať ju v tomto neustálom úsilí. 

26.2.2024 - Od ležiaceho bábätka k šikovnej školáčke (s barličkami)

Zoznam noviniek