7.6.2024 - Centrum Liberta pomáha malému bojovníkovi Matejkovi prekonávať nepriazeň osudu

Tehotenstvo pani Veroniky prebiehalo bezproblémovo a Matejko  sa narodil sekciou v plánovanom termíne. Počas tehotenstva lekár spozoroval v rámci gynekologickej prehliadky na ultrazvuku zväčšené mozgové komory, no až do pôrodu sa stav nezhoršoval. Popôrodná adaptácia bola bezproblémová. Matejko na prvý pohľad nevykazoval žiadne známky ochorenia. Bol vitálny a plne dojčený.  Nič nenasvedčovala tomu, že by mal nejaké zdravotné problémy. Zmena nastala okolo 6. týždňa  života. Začal byť plačlivý, odmietal mlieko, mal značný úbytok váhy, začal sa meniť vzhľad jeho tváre a tvar hlavy.  V rámci hospitalizácie podstúpil sériu vyšetrení naprieč rôznymi odbormi. Neurologické a rehabilitačné vyšetrenia odhalili hypotóniu a hypermobilitu. Na základe toho už v nemocnici začal Matejko cvičiť Vojtovu metódu, ktorá sa stala jeho dennodenným rituálom. Genetické testy si vyžiadali dlhé mesiace čakania, až takmer po roku prišli výsledky, ktoré potvrdili zriedkavý Shprintzen-Goldbergov syndróm. Toto ochorenie spojivového tkaniva postihuje mnohé časti tela – tvárové dysmorfie, neurologické a skeletálne abnormality. Matejko je jediným diagnostikovaným prípadom na Slovensku. Liečba je symptomatická, teda riešenie príznakov.

Mamka Veronika o zdravotnom stave Matejka hovorí: „Nakoľko lekári o tomto syndróme majú minimum informácii, prognóza nie je úplne jasná. Ak sa u syna neobjavia vážne srdcové vady, nemal by byť v ohrození života. Do budúcna ale očakávame hlavne muskuloskeletálne problémy.“ Matejko  síce neužíva pravidelne žiadne lieky, no pre chabý habitus pije denne nutridrinky predpísané gastroenterológom. Nosí tiež rôzne ortopedické pomôcky. Dennodennou súčasťou sú pre neho cvičenia, ktoré prebiehajú doma alebo v rehabilitačných centrách. „Poctivou rehabilitáciou sme docielili samostatnú chôdzu a zlepšili držanie tela. Syn začal samostatne chodiť presne na svoje druhé narodeniny,“ zdôrazňuje dôležitosť pravidelných rehabilitácií mamka Veronika.  

Centrum Liberta začal Matejko navštevovať v októbri 2022. Fyzioterapeutka Ema vysvetľuje: Matejkove rehabilitačné cvičenia  sú zamerané na posilnenie svalovej hmoty, zlepšenie stereotypu chôdze, hrubej a jemnej motoriky, predchádzanie kontraktúr a zlepšenie držania tela. V rámci liečebného rehabilitačného pobytu Matejko absolvoval aj orofocionálnu stimuláciu, pri ktorej prostredníctvom aktivácie svalov je možné docieliť pokroky v dýchaní, saní, žuvaní, hryzení, prehĺtaní, pití a postupne aj v reči.

Matejko je obklopený láskou a neochvejnou podporou svojich rodičov a blízkej rodiny. S ich pomocou prekonáva každodenné  prekážky. Rodičia mu dodávajú odvahu a trpezlivosť, ktorú potrebuje na zvládnutie akejkoľvek situácie. S takouto oporou a s vlastnou húževnatosťou Matejko statočne kráča vpred.

Na intenzívny rehabilitačný pobyt v Centre Liberta sa môžete objednať:

telefonicky : 0911 940 959

e-mailom  na info@centrumliberta.sk

vyplnením kontaktného formulára: https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

#skutocnypribeh #centrumliberta

7.6.2024 - Centrum Liberta pomáha malému bojovníkovi Matejkovi prekonávať nepriazeň osudu

Zoznam noviniek